Een uitgebreid verhaal…

Schimmelinfecties van de huid, nagels, haren en slijmvliezen, ook wel genoemd dermatomycosen, komen veel voor. Dermatofytosen worden in Nederland meestal veroorzaakt door Trichophyton soorten, waarvan de Trichophyton rubrum wel de bekendste is, Microsporum en Epidermophyton. Deze schimmels leven van de keratine in onze huid, haren en nagels. De letterlijke vertaling van dermatofyten is dan ook “in de huid groeiende planten”.

Dermatofytosen zijn zeer besmettelijk. Denk hierbij bijvoorbeeld ook eens aan de schaar van de kapper, de gemeenschappelijke douche of het zwembad. De meeste infecties worden op jonge leeftijd opgelopen waarbij vochtigheid van de voeten en het op blote voeten lopen een belangrijke rol spelen. Andere factoren die een rol kunnen spelen zijn bijvoorbeeld een verslechterde doorbloeding van de huid (diabetes, arteriële doorbloedingsstoornissen en Raynaudklachten)

Dermatofyten zijn bijna altijd in de teennagels gelokaliseerd. Schimmelnagels bij kinderen komt incidenteel voor en is meestal afkomstig van een voet- en/of nagelinfecties van de ouders. Zoals eerder gezegd zijn de verwekkers meestal trichophyton soorten (90%). 30% van de vinger schimmelnagels wordt veroorzaakt door een Candida infectie.

Schimmelnagel Centrum richt zich voornamelijk op onychomycose en onderscheidt de volgende klinische typen:

  • Distale en laterale subunguale onychomycose (DLSO)
  • Proximale witte subunguale onychomycose (PSWO)
  • Oppervlakkige witte onychomycose (SWO)
  • Endonyx onychomycose (EO)
  • Gemengd type, DLSO + SWO of PSO +SWO
  • Totale dystrofie, vooral uit DLSO en PSO
  • Secundaire onychomycose  bij andere pathologie, bijvoorbeeld psoriasis.

Iedereen is anders…

Schimmelnagels zijn ons dagelijks werk. En omdat iedereen anders is, iedere nagel anders is en iedere infectie anders is blijft het maatwerk. Schimmelnagel Centrum levert uitsluitend maatwerk. Samen maken we een plan om ervoor te zorgen dat ook jij weer met gezonde nagels rond kunt lopen. Maak daarom vandaag nog een afspraak voor een intakegesprek. Dat kost je niets, alleen wat van jouw tijd.